Etykiety na butelki i słoiki – co powinny zawierać?
Etykiety widoczne na wszelkiego rodzaju opakowaniach to sposób znakowania towarów i komunikacji z potencjalnym klientem. Te umieszczane na butelkach i słoikach z żywnością powinny posiadać konkretne, kluczowe dla odbiorcy informacje – nie tylko na temat rodzaju produktu. Jak zatem powinna wyglądać etykieta na słoik lub butelkę?
Etykiety na słoiki i butelki – sposób na promocję i źródło informacji
Butelki i słoiki z produktami spożywczymi – np. mlekiem czy dżemem – powinny posiadać czytelną etykietę. Stanowi ona zarówno źródło informacji na temat produktu, jak i pewnego rodzaju narzędzie marketingowe – np. jeśli jest utrzymana w takiej samej kolorystyce jak popularne logo danej marki. Odpowiednio zaprojektowana etykieta wyróżnia towar na tle wyrobów konkurencji, zachowuje się w pamięci odbiorcy na długo i pomaga mu kojarzyć produkt z konkretnym producentem.
Oprócz właściwej kolorystyki, wykorzystanych czcionek czy grafik, powinna cechować ją także wytrzymałość i odporność np. na ścieranie. Dzięki takim cechom jest ona w stanie dotrzeć z miejsca produkcji aż do punktu docelowego, czyli sklepu, a następnie – do samego klienta.
Etykiety na soki i przetwory – co muszą zawierać?
Etykieta na butelce lub słoiku powinna zawierać kilka podstawowych informacji – bez względu na rodzaj produktu spożywczego. Oprócz samego rodzaju towaru czy nazwy i adresu producenta nie może zabraknąć na niej kodu kreskowego, pojemności oraz daty przydatności do spożycia.
Kolejnym istotnym elementem etykiety jest dokładny skład produktu wraz z wyszczególnieniem alergenów, wartość energetyczna oraz informacja o zawartości konserwantów.
Niekiedy producenci podają również miejsce zbioru owoców – dla wielu klientów fakt, że produkt pochodzi z Polski, ma bardzo duże znaczenie. Etykiety na soki, konfitury czy warzywne przeciery powinny zawierać także informacje na temat warunków przechowywania.
Co ważne, wszystkie elementy etykiety na butelki lub słoiku muszą być sformułowane w jasny, zrozumiały dla konsumenta sposób – nie mogą one w nawet najmniejszym stopniu wprowadzać go w błąd.
Etykieta na butelkę lub słoik – wykonanie
Etykiety na soki, majonezy czy dżemy powinny być wykonane z tworzyw odpornych m.in. na ścieranie, niskie temperatury czy wilgoć, ze względu na to, że produkty te zazwyczaj przechowuje się w lodówkach.
Oprócz materiału duże znaczenie ma więc także użyty klej. Kształt i wzór etykiety zależą już wyłącznie od wizji producenta – im jest ona ciekawsza, tym większa szansa na przykucie uwagi kupującego. Ważne, aby już na pierwszy rzut oka kojarzyła się z konkretnym rodzajem produktu.
W POLINAL® wykonujemy etykiety na produkty spożywcze z wysokiej jakości materiałów w różnych kształtach, rozmiarach i nakładach. Na życzenie Klienta naklejki poddawane są laminacji w celu zwiększenia ich trwałości. Jeśli planujesz druk dużej ilości etykiet na soki, przetwory lub inne rodzaje produktów, skorzystaj z naszego formularza wyceny online i sprawdź, co możemy Ci zaoferować!
Pobierz TEASER produktowy i poznaj też inne oznakowania (PDF) >
Powiązane produkty
Etykiety samoprzylepne na rolce
Zamów własne firmowe etykiety samoprzylepne. Są nawinięte na rolce i można z nich łatwo korzystać. To ekonomiczny sposób masowego znakowania. Naklejaj je ręcznie lub automatycznie.
Etykiety na opakowania
Naklejki umieszczane na opakowaniach to sposób na komunikację z klientami. Można w ten sposób utrwalać wizerunek marki, przekazywać informacje o ważnych promocjach lub zapewnić informacje techniczne.